POLIMERI HI-TECH >> membri | proiecte | aparatura | colaboratori | publicatii | aplicatii

PREZENTARE

Echipa "Materiale polimerice avansate si reciclarea polimerilor" este condusa de Dr. Andrei Sarbu, care are o activitate stiintifica si didactica remarcabila. Colectivul are o activitate extrem de variata: nanocompozite polimerice hibride anorganic-organice, polimeri si membrane imprentate molecular, imobilizari covalente de enzime pe polimeri, obtinerea de fibre chimice si membrane polimerice, sinteze de poliesteri si copoliesteri (aromatic/alifatici, saturati si nesaturati, biodegradabili, dispersabili in apa, etc.) recuperari de polimeri (in special polietilentereftalat) prin metode chimice si fizice, obtinerea de adezivi ecologici, obtinerea de spume ultraporoase ceramice (din geluri nanocompozite polimerice) destinate depoluarii fluxurilor gazoase de la termocentrale, compozite hibride organic-anorganice, pe baza de polistiren expandat reciclat, pentru reabiltarea termica a cladirilor, blindaje compozite pentru protectie la amenintari multiple, obtinerea si caracterizarea materialelor polimerice cu inflamabilitate redusa.

Membrii echipei sunt cercetatori cu recunoastere stiintifica nationala si internationala, cu vasta experienta in domeniul polimerilor si tineri de perspectiva.

Grupul are o buna activitate in mai multe proiecte de cercetare fundamentala si aplicativa derulate prin Programul National de Excelenta, Programul National de Cercetare Dezvoltare si Inovare-PNCDI, Proiecte nucleu si Proiecte sectoriale.

Colectivul are bune legaturi pe plan international cu Institutul Superior Tehnic din Lisabona-Portugalia (unde dr.ing. Andrei Sarbu a efectuat un stagiu postdoctoral de 2 ani in perioada 2000-2002), Universitatea Provence din Marsilia-Franta, Universitatea din Rouen-Franta, Universitatea din Pau-Franta si Institutul de Polimeri al Academiei Slovace de Stiinte, din Bratislava-Slovacia.

Pe plan intern echipa are bune legaturi cu universitati si institute de cercetare si intreprinderi din mari orase ale tarii: Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Braila, Piatra Neamt, Ramnicu Valcea, Pitesti, etc., deosebit de stranse fiind relatiile cu Facultatea de chimie aplicata si stiinta materialelor din Universitatea "Politehnica" Bucuresti si cu Facultatea de Chimie de la Universitatea din Bucuresti, in care dr.ing. Andrei Sarbu este cadru didactic asociat. De asemenea are legaturi de cooperare stiintifica cu institutele de chimie ale Academiei Romane: Centrul de Chimie Organica "C.D. Nenitescu", Institutul de Chimie Fizica "Ilie Murgulescu" si Institutul de Chimie Macromoleculara "Petru Poni".

In noiembrie 2008, unul din brevetele de inventie ale echipei, cu titlul: PROCEDEU DE OBTINERE A NITRURII DE SILICIU CU STRUCTURA DIRIJATA a obtinut medalia de aur la expozitia internationala de brevete Eureka 2008 - Bruxelles.

Domenii de interes:
-  hibride polimerice anorganic-organice obtinute prin polimerizarea monomerilor vinilici in structuri anorganice;
-  compozite hibride de polistiren in matrice de mortar;
-  polimeri imprentati molecular;
-  imobilizarea covalenta a enzimelor pe fibre si membrane polimerice, in special pentru biosenzori;
-  sinteze de polimeri prin metode radicalice;
-  reciclarea prin metode chimice a deseurilor de polietilentereftalat in scopul obtinerii de poliester-polioli pentru spume poliuretanice, plastifianti pentru PVC, alti poliesteri saturati (biodegradabili, dispersabili in apa, etc.) si nesaturati;
-  sinteze de poliesteri si copoliesteri pentru fibre, articole de injectie, adezivi si materiale de acoperire;
-  sinteze de poliesteri polioli pentru spume poliuretanice rigide;
-  obtinerea fibrelor chimice prin filarea din solutie sau topitura;
-  obtinerea de membrane polimerice;
-  obtinerea de adezivi ecologici;
-  caracterizarea polimerilor si fibrelor prin metode specifice;
-  aplicarea polimerilor in biotehnologie;
-  aplicarea polimerilor in rezolvarea problemelor de mediu;
-  spume ultraporoase ceramice destinate depoluarii fluxurilor gazoase de la termocentrale;
-  compozite hibride pe baza de polistiren expandat reciclat pentru reabiltarea termica a cladirilor;
-  blindaje compozite pentru protectie la amenintari multiple;
-  materiale polimerice cu inflamabilitate redusa.